Збогом произвођачи магле

 Утопија Невене Витошевић, уз два коментара

(….) Гласачи распоређени према областима могли би да уместо заокруживања понуђених имена, сами предложе по неколико имена људи за које сматрају да су у тој области водећи стручњаци и честите личности у које они имају поверење. Јер у свакој области прилично добро се зна ко је велики стручњак.

Стручњаци који би на овај начин добили највише гласова чинили би веће стручњака, које затим расписује конкурс за министра, односно руководиоца. Кандидат за ову функцију морао би да конкурише својим стручним програмом, који би изложио пред већем. А изабрани министар (руководилац), по завршетку сваке седмице, био би у обавези да поднесе извештај већу стручњака и да одговара на његова питања и његове сугестије. (Наглашавам: сваке седмице – јер је државно време изузетно згуснуто и драгоцено, па зашто не рећи и веома скупо, о чему се често не води рачуна.) Уколико веће није задовољно радом изабраног кандидата могло би да га смени. На овај начин министарство (агенција, канцеларија, предузеће) не би било препуштено милости и немилости случајно изабраног човека, већ би њиме управљало веће истинских експерата.

По неколико представника свих већа, које су изабрали чланови већа стручњака (тајним гласањем), по истом принципу бирали би и председника државе.

Тако би политика медијске манипулације, површних симпатија и антипатија, неозбиљног и неодговорног управљања државом, била замењена – политиком стручног знања. А неограничена моћ појединаца, најчешће из категорије назовистручњака сумњивог морала – замењена заједничким управљањем истинских зналаца. Јер нико није довољно паметан кад је сам. Или како рече један мислилац: ,,Без других, ја не постојим”. Или у духу великог француског песника Алфонса де Ламартина: ,,Најузвишенију песму написаћемо заједно”.

Није ли и један од водећих слогана демократских промена у Србији био – ЗАЈЕДНО?!

Збогом јалове политичке кампање! Плакати, билборди, улудо трошење огромног новца и енергије! Збогом произвођачи магле, корупције и корупционашких афера! Збогом привиду, трагикомедијо! Збогом глупости! Добродошла памети тамо где ти је и место. Добродошла права демократијо, истинска и продуктивна, у којој народ, коначно, влада главом и здравим, а не помућеним разумом.

Књижевница, уредница у Заводу за уџбенике

Невена Витошевић Ћеклић
објављено: 08.02.2013.
 ________________________

Последњи коментари

мића Смедеревац | 09/02/2013 13:56

Ово заслужује пажнју и анализу.

Београђанин утописта | 09/02/2013 19:22

Просто је невероватно и више него штеточинско да се из државног буџета (џепа грађана) ,у малој и сиромашној земљи колика је и каква је Србија издвајају толика средства за финансирање предизборне кампање. Да ли се то ради и у далеко већим и богатијим земљама? Сумњам. Може ли се ,у оквиру неопходних мера драстичне штедње,такво расипништво новца сиромашних грађана укинути. Свакако је још већа утопија (што није случај ни у другим земљама) да грађани конкретно на изборима бирају сваког министра (од неколико најквалитетнијих кандидата),а не да странке победнице (често са веома мршавом победом) са тако одговорним функцијама награђују своје најутицајније (у странци) руководеће чланове. У таквој конкуренцији сигурно да би мало који од свих досадашњих министара био изабран на тако значајну функцију.

Aleksandar Mihailovic | 10/02/2013 10:16

Bez obzira na jos uvek nedostizni nacin biranja „vodja“ i najstrucnijih i najboljih za najodgovornija mesta, cinjenica je da nam je izborni sistem jako los i da nam generise nesposobne a poslusne, nestrucne a odane, nekompetentne a snalazljive, nekreativne a alave, i da se mora u korenu menjati. Puno je toga o demokratiji, a nismo rekli sta je to? Da li je demokratija rasprodavati prirodna bogatstva, minuli rad brojnih prethodnih generacija, zaduzivati se umesto stvarati i proizvoditi, uvoziti umesto izvoziti, biti servilan, poslusan, savitljiv i odan, a paralelno narcisoidan, sujetan i osvetoljubiv? Stvarno, sta je to demokratija? Da li su veca korupcija i veci kriminal rezultati vece demokratije, ili je to ne sloboda javne reci i medija za koje se ne zna vlasnik? Ili mozda nepregledne kolone nezaposlenih koje niko ne sputava da ne mogu da nadju posao, posebno ne u struci? Mozda je demokratski vise obecavati i lagati?

Извор: ПОЛИТИКА: Збогом произвођачи магле: http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Zbogom-proizvodjaci-magle.sr.html

ЛеЗ 0005876 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s